Köket

IMG_8298  153763376-430x430

Köket är en central plats på vår förskola, dofter sprids lätt och barnen känner dem väldigt snabbt. De frågar ofta vad det blir för mat. Vi brukar säga att de ska försöka gissa på doften och väldigt ofta kommer de med rätt svar. Barnen är verkligen matintresserade, vilket är jätteroligt och vid de ”festligare tillfällena” samlas vi vid de stora borden utanför köket och bakar semlor tillsammans till semmel-festen, äppelpaj till äppelfesten och självklart pepparkakor till Lucia. Varje dag ber barnen oss pedagoger om apelsin, gurka och äpple till Montessori-övningarna; pressa apelsin, skära gurka/äpple som de sedan bjuder sina kompisar på.”

På dörren till köket hänger förskolans ”Mattips-låda”. ”Den fungerar på så sätt att barnen får rita en teckning och gärna skriva (om man kan) något speciellt som man önskar till lunch. Vi har fått alla möjliga rätter önskade mellan himmel och jord. Vissa önskar pannkakor med sylt och grädde och en annan vill ha en stor skål med ris. Det är många klassiker; som köttfärssås med spaghetti, korv stroganoff och lasagne m.m. Men barnen är också fantastiska på att äta soppa (serveras en gång/vecka med nybakat bröd till) och fisk är en stor favorit. Framför allt torsk och lax med olika såser till(fisk serveras två gånger i veckan).

På Krokodilen har vi en respektfull syn på mat och vår ambition är att servera mat som alla tycker om, samtidigt som den är näringsrik, nyttig och varierad. Vi strävar efter att barnen ska lära känna nya smaker. Smaker de kanske inte tycker om första gången, men till slut lär sig uppskatta. Idag är så många råvaror som det är möjligt varje dag ekologiska. Frukt, grönsaker och mjölk är alltid ekologiska hos oss på Krokodilen.

 

Förskolan Krokodilens matpolicy

 Förskolan har valt att catera mat från Bistro Garrot efter en minutiös upphandling. Bistro Garrot lagar mat från grunden. Fisk serveras två dagar i veckan, soppa en dag per vecka och vegetariskt en dag per vecka. Maten är ekologiskt och närproducerad så långt det är möjligt. Tillagning sker med naturliga fetter och riktigt smör, samt vegetabiliska fetter olivolja och rapsolja(helst kallpressade så att omega3 inte förstörs) till sådant som inte ska hettas upp så mycket. Inga light-/lättprodukter används i tillagningen. Fokus ligger även på på långsamma kolhydrater och rikligt med grönsaker.

Måltiden ska vara en trevlig stund. Den skall vara lustfylld och utan krav. Barnen ska få insikt om matens betydelse för hälsa och välbefinnande. Maten ska vara god, näringsrik och tilltalande. Maten ska i stor utsträckning vara säsongsbetonad och ekologisk. Mjölk och frukt är alltid ekologiskt. Vid huvudmåltiden serveras alltid ett grönsaksfat. Både varma och kalla grönsaker serveras varje dag. Vatten och mjölk används som måltidsdryck. Till mellanmål serveras mjölk och smörgås eller yoghurt och müsli. Vi strävar efter att minimera inslaget av socker. Årets högtider firas med det som är tradition för den aktuella högtiden.

 07.45 frukost för de barn som önskar

 09.15 frukt

11.30 lunch

14.30 mellanmål

16.30 smörgås